Elokuu

Horsma kukkii ja päivä lyhenee. Maisema kylpee violetin eri sävyissä ja vihreä muuttuu tummemmaksi syksyä odottamaan. Syksy ei kuitenkaan ole vielä läsnä, vaikka odotteleekin nurkan takana. Elokuussa helle saattaa yllättää ja kun ilma on tyyni, juhlivat sääsket.

Nyt mennään metsään, haetaan marjat ja ensimmäiset sienet. Hillaämpärit täyttyvät ja kulkevat marketin kautta etelän herkuttelijoille tai teollisuuteen. Torilla on tunnelma ylimmillään hilla-astioiden äärellä. Sienet säilötään tai kuivataan, parhaat rouskut ja tatit syödään päältä. Ja uuden sadon puikulaperuna on parhaimmillaan.

Kuukauden kasvit ovat mustaherukka ja mustikka. Mustaviinimarja, ojukka eli sisarpensas on myös hyvä rohto. Sitä voi käyttää vilustumistautien hoitoon, onhan se tyrnin veroinen vitamiinilähde. Rohtoina käytetään lehtiä, juuria ja versoja, jotka auttavat mm. reumaattisiin särkyihin ja verenpaineeseen. Mustikka taas on ikivanha vatsalääke, jossa on myös luonnon insuliinia.


Lapin muorin lemmenjuoma
3 l vettä
4 kupillista mustikoita
4 kupillista sokeria

Ainekset sekoitetaan. Seoksen annetaan levätä läpinäkyvässä lasipurkissa ikkunalaudalla auringossa kolme viikkoa. Sen jälkeen pullotetaan ja annetaan olla kylmässä. Nautitaan jouluna.