Keskiyön taikaa

Levillä pääset nauttimaan kesästä tunturin huipulta aina hiljaisille järville asti. Olipa sitten yö tai päivä, valoa riittää jokaiseen hetkeen.

Lapissa kesä tulee nopeasti, kukat kukkivat ja puut vihreytyvät hetkessä. Joutsenet alkavat palata vesistöihin jo keväällä ja toukokuussa linnun laulut kaikuvat korviin aamun tunneilla, kurjet huutelevat, sinirinnan laulu helähtelee, palokärki pärryttää keloa ja maa on kulleroita keltaisenaan.

Yhtäkkisen vihreyden vyöryttyä päälle, ulottuvillasi on Lapin kesän kaikki nautinnot: kirkkaat yöt, terassi-illat, kiireettömät patikkaretket, pyöräretket, golfviheriöt ja kalaisat vedet.

Lapin yksi ihanimmista ominaispiireistä on yötön yö eli keskiyön aurinko, jolloin aurinko ei laske ollenkaan vuorokauden aikana horisontin alapuolelle. Kesä-heinäkuussa aurinko paistaa Lapissa jopa 300 tuntia. Tämä ilmiö johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta suhteessa sen kiertorataan. Ilmiötä esiintyy ainoastaan napapiireillä ja sen pituus kasvaa mitä lähempänä napapiiriä ollaan.

Lapin kesä on nautittava, loistokas, ikimuistoinen ja harva ymmärtää sen kauneuden. Ainakin yksi Lapin yö on koettava ja valvottava läpi yön, aamuun asti, kuunnella liikkumatonta ja lähes äänetöntä kesäyötä. Auringonvalo ei ehkä lämmitä enää saman lailla kuin keskipäivällä mutta on aivan valoisaa. Pikku hiljaa alkaa varhainen lintujen laulukonsertti, joka pian soi lakkaamatta. Kesäyö on vilahtanut kuin yhdessä lyhyessä henkäyksessä.